Makarov PM

Το Makarov PM (Pistolet Makarova) σχεδιάστηκε από τον Nikolay Makarov και συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό για να αντικατασταθεί το Tokarev TT-33, το οποίο ήταν μέχρι τις αρχές του ’50 το κύριο πιστόλι του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι το όπλο είχε αρχικά απορριφθεί από την Luftwaffe, κέρδισε τον διαγωνισμό το 1951 και τέθηκε σε υπηρεσία το ίδιο κιόλας έτος.

Ο σχεδιασμός του όπλου βασίστησε σε μεγάλο βαθμό στο γερμανικό όπλο Walther PP που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδιάστηκε για την ιδιαίτερα ισχυρή σφαίρα 9x18mm Makarov. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι σφαίρες που χρησιμοποιεί το Makarov έχουν διάμετρο 9.22mm, γεγονός που καθιστά τις σφαίρες του NATO μη συμβατές.

Makarov

Το Makarov είναι ένα ημι-αυτόματο πιστόλι. Γενικά, το όπλο έχει απλό και ‘καθαρό’ σχεδιασμό. Το όπλο διαθέτει κυρτή σκανδάλη που περιβάλλεται από προστατευτικό δακτύλιο, ενώ η ασφάλεια και γενικότερα διακόπτες για όλες τις λειτουργίες βρίσκονται στην αριστερή μεριά του όπλου, γεγονός που το καθιστά aκατάλληλο για αριστερόχειρες. Δέχεται γεμιστήρα χωρητικότητας 8 σφαιρών, αλλά μερικές εκδόσεις του όπλου δέχονται γεμιστήρες των 10 ή και 12 σφαιρών.

Το Makarov κατασκευάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου κυρίως κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η πιο γνωστή του έκδοση είναι το Makarov PPM που κυκλοφόρησε το 1990. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του PM, αφού αυξήθηκε η αρχική ταχύτητα της εκτοξευόμενης σφαίρας, καθώς και ο αριθμός των σφαιρών στον γεμιστήρα (10 ή 12). Ακόμη, η λαβή του όπλου επασχεδιάστηκε για καλύτερη εργονομία.

Το Makarov χρησιμοποιήθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις της Ρωσίας μέχρι το 1991, ενώ η ανεπίσημη χρήση του συνεχίστηκε μέχρι και το 2003. Τότε αντικαταστήθηκε από το MP-443. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν χρήστες αυτού του όπλου σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε Κίνα, Βόρεα Κορέα και Βιετνάμ, όπου είναι ακόμη κύριο πιστόλι του στρατού.

Είδος σφαίρας: 9x18mm Makarov Χωρητικότητα γεμιστήρα: 8
Ταχύτητα σφαίρας: 315m/s Μήκος όπλου: 161mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 30rds/min Μήκος κάννης: 93mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 50m Καθαρό βάρος: 0.73kg

Σχολιάστε