Carl Gustav

Το Carl Gustav ή M2CG είναι ένα φορητό, αντι-αρματικό όπλο πυροβολικού που παράγεται από την Saab Bofors Dynamics στην Σουηδία. Το πρώτο Carl Gustav κατασκευάστηκε το 1946 και σε αντίθεση με άλλα όπλα της εποχής του, παραμένει ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το Cal Gustav σχεδιάστηκε από τους Hugo Abramson και Harald Jentzen και παράγεται στο Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori (που σημαίνει εργοστάστιο παραγωγής όπλων στην πόλη του Carl Gustav) και από εκεί προέρχεται η ονομασία του όπλου.Carl Gustav Τέθηκε σε υπηρεσία το 1948 στον Σουηδικό στρατό και είχε τον ίδιο ρόλο με άλλα γνωστά αντιαρματικά, όπως το M1 Bazooka* και το Panzerschreck*. Σε αντίθεση, όμως με αυτά τα όπλα, το Carl Gustav έχει την δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Αυτό, οφείλεται σε έναν βαθμό στην αυλακωτή κάννη που βοηθάει στην σταθεροποίηση του όπλου, μειώνοντας έτσι την ανάκρουση και διευκολύνοντας την χρήση του όπλου.

Το όπλο αποτελέιται από τον κύριο σωλήνα, δηλαδή την κάννη, πάνω στην οποία βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Διαθέτει δύο χειρολαβές στο μπροστινό μέρος, καθώς και μια βάση ώμου. Στο πλάι βρίσκεται τοποθετημένο ειδικό στόχαστρο, ενώ πιο σύγχρονες εκδόσεις του όπλου αυτού βρίσκεται σύστημα αναγνώρισης του σημείου στόχευσης. Τέλος, στο πάνω μέρος υπάρχει μια απλή λαβή για ευκολότερη μεταφορά.

Τα επόμενα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, προέκυψαν ορισμένες εκσυχρονισμένες εκδόσεις του. Το πρωτό μοντέλο ήταν το M1. Το 1964 έκανε την εμφάνισή του το M2, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του αρχικού. Το M3 κυκλοφόρησε το 1991 και υπέστη αρκετές αλλαγές, από τις οποίες η πιο σημαντική είναι η μείωση του βάρους του όπλου. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Είδος ρουκέτας: 84x246mm R Χωρητικότητα: 1
Ταχύτητα ρουκέτας: 250m/s Μήκος όπλου: 1130mm
Ρουκέτες ανά λεπτό: 6rds/min Μήκος κάννης: 1130mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 750m Καθαρό βάρος: 8.5kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s