AT4

Το AT4 CS ή απλά AT4, είναι ένα φορητό αντι-αρματικό όπλο πυροβολικού που κατασκευάστηκε στην Σουηδία από την εταιρεία Saab Bofors Dynamics. Το CS σημαίνει κλειστού χώρου (confined space) και αναφέρεται στο γεγονός ότι το AT4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ένα αστικό περιβάλλον.

Το AT4 είναι η εξέλιξη του Pansarskott m/68 και σχεδιάστηκε από την Försvarets Fabriksverk (FF). Στόχος της FF ήταν να κατασκευάσει ένα αντι-αρματικό ικανό να αντιμετωπίσει ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, καθώς και κτίρια και οχυρώσεις, ενώ θα πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση και να πετυχαίνει τον στόχο με ακρίβεια.AT4 Έτσι, κατασκευάστηκε το AT4 και οι πρώτες δοκιμές του έγιναν το 1982. Το 1983 συμμετείχε σε διαγωνισμό στην Αμερική που έγινε να βρεθεί κάποιο αντι-αρματικό, το οποίο θα αντικαταστήσει το M72 LAW. Τελικά, κέρδισε τον διαγωνισμό και παρά την απλότητα στην χρήση και την αντοχή του, ο Αμερικανικός στρατός ανέφερε διάφορα ελαττώματα που υπήρχαν, όπως στο στόχαστρο που διαθέτει και στους ίμαντες. Η αναγκή για αυτές τις βελτιώσεις παρουσιάστηκε και από τον Σουηδικό στρατό και τελικά έγιναν οι απαιτούμενες αλλαγές, ενώ προστέθηκε και μια χειρολαβή για καλύτερο κράτημα. Η νέα έκδοση ονομάστηκε Pansarskott m/86.

Σε γενικές γραμμές, το AT4 μπορεί να θεωρηθεί ως ένα χαμηλού κόστους εναλλακτικό αντι-αρματικό του Carl Gustav*, ενώ σε πολλά χαρακτηστικά είναι παρόμοια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον βαρύ και ακριβό σωλήνα του Carl Gustav που είναι φτιαγμένος από ατσάλι και διαθέτει ραβδώσεις, ο σωλήνας το AT4 είναι λείος και επενδυμένος με ίνες γυαλιού. Αξιοσημείωτο χαρακτηστικό του AT4 είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη ανάκρουσης κατά την χρήσης του, γεγονός που επιτρέπει την πυροδότηση μεγάλων βλημμάτων (σε σχέση με άλλα όπλα της κατηγορίας του). Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το AT4, ο χρήστης θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσει την περόνη ασφαλείας. Έπειτα, ενώ έχει διαλέξει τον στόχο του τραβάει τον κόκκινο μοχλό ασφαλείας και ταυτόχρονα πιέζει το κόκκινο κουμπί πυροδότησης με τον δεξί αντίχειρά του. Μετά την εκτόξευση της ρουκέτας, το AT4 αχρηστεύεται: Σε αντίθεση με το Carl Gustav, το AT4 είναι μίας χρήσης.

Το AT4 παρά τα ελαττώματά του, είναι ένα ικανό αντι-αρματικό. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου και οι υψηλές πωλήσεις που έχουν σημειωθεί από τότε που κέρδισε τον διαγωνισμό στην Αμερική, σίγουρα το καθιστούν ένα από τα πιο γνωστά σύγχρονα αντι-αρματικά όπλα του κόσμου.

Είδος ρουκέτας: 84mm Χωρητικότητα: 1
Ταχύτητα ρουκέτας: 290m/s Μήκος όπλου: 1020mm
Ρουκέτες ανά λεπτό: ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ Μήκος κάννης: 1020mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 300m Καθαρό βάρος: 6.7kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s