StG 44

Το Maschinenpistole 43 ή MP43 ή StG 44 θεωρείται από πολλούς ιστορικούς το πρώτο σύγχρονο όπλο εφόδου. Πρόκειται για ένα επαναστατικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε από την Γερμανία λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σχεδιασμός του όπλου προέκυψε από την ανάγκη ενός ικανού όπλου, το οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε μεγάλους αριθμούς, παρά των περιορισμένων πόρων που διέθεταν οι Γερμανοί εκείνη την περίοδο. Τελικά τον Σεπτέμβριο του 1943 ξεκίνησε η χρήση του MP43 από τον Γερμανικό στρατό. Σύντομα, όμως, προέκυψε το MP43/I, στο οποίο μπορούσε να προσκολληθεί εκτοξευτής χειροβομβίδων και στόχαστρο.

Κατά την διάρκεια του πολέμου παρουσιάστηκε η ανάγκη βελτίωσης του όπλου. StG 44Έτσι, προέκυψε μια καινούργια έκδοσή του, το MP44 ή StG44, το οποίο συνδύαζε χαρακτηριστικά τουφεκιού και οπλοπολυβόλου και ήταν πλήρως αυτόματο. Το StG σημαίνει Sturmgewehr. Πρόκειται για ονομασία που διάλεξε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ για να τονιστεί η χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του όπλου, αφού η ονομασία του όπλου σήμαινε ‘Καταιγίδα». Τελικά, από το StG 44 προέκυψε ο όρος όπλου εφόδου που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να περιγράψει κανείς ένα όπλο με χαρακτηριστικά σαν του StG 44.

Το StG 44 σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί την σφαίρα 7.92×33mm Kurz και διαθέτει αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 30 σφαιρών. Ο δέκτης του όπλου είναι κατασκευασμένος από χάλυβα, όπως και των MP40 και MG42, αλλά και αρκετά ακόμη όπλα της εποχής. Αυτό καθιστούσε το όπλο αρκετά βαρύ και γι’αυτό αρκετοί έκριναν πως το όπλο δεν ήταν κατάλληλο για το πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η αξιοπιστία του όπλου, η ακρίβεια του και η ασφαλής χρήση του, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα πλήρως αυτόματο όπλο, απέδειξαν ότι το StG 44 είναι ένα ικανότατο όπλο.

To StG 44 είναι αναμφισβήτητα το πρώτο επιτυχημένο όπλο της κατηγορίας του, ενώ είχε τεράστια επίδραση στον σχεδιασμό όπλων τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, παρά τις ικανότητες του, λίγη ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στον Γερμανικό στρατό, αφού τον καιρό της εμφάνισης του, το αποτέλεσμα του πολέμου είχε σχεδόν κριθεί.

Είδος σφαίρας: 7.92×33mm Χωρητικότητα γεμιστήρα: 30
Ταχύτητα σφαίρας: 685m/s Μήκος όπλου: 940mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 500rds/min Μήκος κάννης: 420mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 300m Καθαρό βάρος: 4.63kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s