Sten Gun

Το Sten Gun είναι μια ολόκληρη σειρά οπλοπολυβόλων βρετανικής καταγωγής που έγινε γνωστό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1941 ο Βρετανικός στρατός χρησιμοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό από Thompsons*, αλλά με την ένταξη της Αμερικής στον Πόλεμο, η ανάγκη για αυτά τα όπκα αυξήθηκε υπερβολικά, οπότε προέκυψε η ανάγκη σχεδιάσης ενός καινούργιου όπλου. Ο σχεδιασμός του Sten Gun βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο Lanchester, αλλά η κατασκευή του είναι αρκετά πιο απλή. Το 1941 τέθηκε σε υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόματο οπλοπολυβόλο, το οποίο είναι ιδιαίτερα απλό, αλλά και φτηνό στην κατασκευή (10$ ανά μονάδα το 1942). Αποτελείται από μερικά κομμάτια χάλυβα που περιβάλλουν τον μηχανισμό πυροδότησης των σφαιρών. Δεν διαθέτει χειρολαβή, ενώ το κοντάκι είναι απλά ένας λυγισμένος σωλήνας που προεξέχει από το κύριο μέρος του όπλου. Το σύστημα πυροδότησης σφαιρών είναι αρκετά απλό, τόσο στην λειτουργία, όσο και στην κατασκευή και είναι παρόμοιο με αυτό άλλων όπλων της εποχής, όπως του MP40*.Sten Gun Υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής εξαρτημάτων μεταξύ του Sten Gun και του Lanchester, αλλά το πρώτο δέχεται γεμιστήρα χωρητικότητας 32 σφαιρών και όχι 50. Ο γεμιστήρας του Sten Gun είναι ευθύγραμμος, τοποθετείται στην αριστερή μεριά του όπλου, ενώ για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές, διέθετε 30 σφαίρες αντί για 32. Το Sten Gun σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί την σφαίρα 9x19mm Parabellum.

Το πρώτο μοντέλο της σειράς είναι το Mk.I. Η παραγωγή του ξεκίνησε στα τέλη του 1940. Διέθετε ξύλινη χειρολαβή, καθώς και μια ακόμη λαβή στο μπροστινο μέρος που συνήθως ήταν από χάλυβα. Η μπροστινή λαβή είχε την δυνατότητα αναδίπλωσης προς το μπροστινό μέρος για ευκολότερη αποθήκευση. Περίπου 100.000 μοντέλα κατασκευάστηκαν. Το Mk.II* είναι η πιο γνωστή έκδοση της σειράς αυτής όπλων. Οι χειρολαβές που διέθετε η αρχική έκδοση αφαιρέθηκαν. Η κάννη του όπλου έγινε μικρότερη σε μήκος, ενώ υπήρχε η δυνατότητα αφαίρεσης της με σχετική ευκολία για να αποφευχθεί μια πιθανή υπερθέρμανση. Περίπου 2.000.000 μοντέλα κατασκευάστηκαν.

Το Mk.III είναι μια άλλη, αρκετά γνωστή παραλλαγή του αρχικού. Σε γενικές γραμμές, είναι μια πιο απλή μορφή των δύο προηγούμενων εκδόσεων. Σε αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης της κάννης. Το Mk.IV παρέμεινε σε πειραματικό στάδιο. Διέθετε πολύ μικρότερη κάννη σε σχέση με όλα τα άλλα μοντέλα της σειράς, χειρολαβή, ενώ το κοντάκι είχε αφαιρεθεί. Στον σχεδιασμό μοιάζει αρκετά με πιστόλι. Το Mk.V αποτελεί μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του Mk.II. Ήταν καλύτερο στην κατασκευή, διέθετε ξύλινο κοντάκι, καθώς και δύο ξύλινες χειρολαβές, μία ακριβώς πίσω από την σκανδάλη και μία στο μπροστινό μέρος του κύριου σώματος. Ακόμη, υπήρχε η δυνατότητα τοποθέτησης ξιφολόγχης. Ένα αρνητικό στοιχείο του Mk.V είναι το αυξημένο βάρος του σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Τέλος, το Mk.VI είναι το ίδιο το Mk.V. Διαθέτει, όμως, σιγαστήρα. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρό βαθμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες παραλλαγές του Sten Gun, οι οποίες κατασκευάστηκαν από άλλες χώρες.

Σε γενικές γραμμές, το Sten Gun είναι ένα ικανό όπλο. Κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα Βρετανικά στρατεύματα, ενώ πράγματι έδωσε λύση στο πρόβλημα του αντιμετώπιζαν τα Βρετανικά στρατεύματα, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και της ευκολίας στην χρήση. Η χρήση τους από τον Βρετανικό στρατό συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του ’60, αλλά ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες, έστω και σε περιορισμένο βαθμό. Μέχρι το 1945 είχαν κατασκευαστεί περίπου 4.000.000 μοντέλα, αλλά τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκε σε μικρό βαθμό η παραγωγή του. Συνολικά, κατασκευάστηκαν περίπου 4.500.000 μοντέλα.

Είδος σφαίρας: 9x19mm Parabellum Χωρητικότητα γεμιστήρα: 32
Ταχύτητα σφαίρας: 366m/s Μήκος όπλου: 760mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 500rds/min Μήκος κάννης: 196mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 100m Καθαρό βάρος: 3.2kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s