Bren LMG

Το Bren LMG ή απλά Bren είναι ένα πολυβόλο ελαφριάς κατηγορίας που τέθηκε σε υπηρεσία το 1938 και χρησιμοποιήθηκε από την Βρετανία μέχρι και το 1991. Το Bren προέκυψε από την ανάγκη αντικατάστασης του πολυβόλου Lewis, στο οποίο βασιζόταν ο βρετανικός στρατός. Παρά το γεγονός ότι το Bren χρησιμοποιήθηκε από βρετανικές δυνάμεις, το όπλο αυτό κατάγεται από την Τσεχοσλοβακία.

Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόματο όπλο, ιδιαίτερα απλό στην κατασκευή, γεγονός που διευκόλυνε την χρήση και επιδιόρθωση του όπλου, ακόμη και στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις βρετανικές δυνάμεις του πεζικού. Δέχεται κυκλικό, αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 30 σφαιρών (.303 British) που τοποθετείται στο πάνω μέρος του όπλου.

Το Bren είχε την δυνατότητα πυροδότησης 500 σφαιρών το λεπτό, γεγονός που συχνά προκαλούσε υπερθέρμανση και, σε μερικές περιπτώσεις, βλάβη στο όπλο. Έτσι, κάθε Bren ήταν εφοδιασμένο με μια εφεδρική κάννη που μπορούσε να αντικαταστήσει εύκολα την αρχική κατά την διάρκεια της μάχης. Πιο καινούργιες εκδόσεις του όπλου διέθεταν κάννη επενδυμένη με χρώμιο, μειώνοντας την ανάγκη για δεύτερη κάννη.

Τα επόμενα χρόνια μετά την κυκλοφορία του σχεδιάστηκαν αρκετές εκδόσεις του όπλου. Το αρχικό μοντέλο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1938.Bren LMG Το 1941 προέκυψε το Bren Mk. II που διέθετε ένα πτυσσόμενο στόχαστρο, δίποδα και μια ειδική λαβή όπλισης στο πάνω μέρος του όπλου, ενώ η λαβή στο πίσω μέρος του όπλου αφαιρέθηκε. Το 1944 κυκλοφόρησε το Bren Mk. III που είναι το ίδιο το Mk. I με μικρότερη κάννη. Το 1958 κυκλοφόρησε το L4 Bren και ήταν σχεδιασμένο για να χρησιμοποιεί την σφαίρα 7.62mm NATO, ενώ αργότερα προέκυψαν και περαιτέρω παραλλαγές αυτού του όπλου. Το L4A1 είναι παρόμοιο με το Mk. III, αλλά διαθέτει δίποδα και κάννη από χάλυβα, ενώ το L4A2 είναι ίδιο με το προηγούμενο, με την διαφορά ότι ο δίποδάς του είχε μειωμένο βάρος. Το L4A3 είναι το ίδιο το Mk. II, με μοναδική διαφορά την σφαίρα που χρησιμοποιούν. Το L4A4 είναι το L4A2 με κάννη επενδυμένη με χρώμιο, το L4A5 είναι το L4A3 με κάννη επενδυμένη με χρώμιο και, τέλος, το L4A6 είναι το ίδιο το L4A1 με κάννη επενδυμένη με χρώμιο.

Το Bren, παρά το γεγονός ότι φημίζεται για την χρήση του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει χρησιμοποιηθεί και στον Πόλεμο της Κορέας, στον Πόλεμο των Νησιών Φώκλαντ και στον Πόλεμο του Κόπλου. Έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από βρετανικές δυνάμεις, όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις πολλών άλλων χωρών ολόκληρου του πλανήτη.

Είδος σφαίρας: .303 British,7.62×51mm NATO Χωρητικότητα γεμιστήρα: 30
Ταχύτητα σφαίρας: 744m/s Μήκος όπλου: 1150mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 500rds/min Μήκος κάννης: 635mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 550m Καθαρό βάρος: 10.15kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s