Mk23

Το Mk23 ή Mark23 ή Mark23 Mod 0 είναι ένα πιστόλι της Heckler & Koch, του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 1991, ενώ πάνω σε αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το πιστόλι USP*. Το όπλο αυτό προέκυψε από αίτημα του αμερικανικού στρατού για ένα ικανό πιστόλι που έγινε το 1989. Τελικά, το Mk23 τέθηκε σε υπηρεσία το 1996.

Πρόκειται για ένα ημι-αυτόματο πιστόλι που δέχεται αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 12 σφαιρών .45 ACP. Εξωτερικά, το Mk23 είναι αρκετά απλό. Αποτελείται από μέταλλο και πολυμερές, και το φινίρισμα του είναι μαύρο. Ο διακόπτης ασφαλείας επιτρέπει αμφιδέξια χρήση,Mk23 ενώ υπάρχει διακόπτης αφαίρεσης του γεμιστήρα και στις δύο μεριές του όπλου. Συχνά συνοδεύεται από δείκτη λέιζερ που τοποθετείται ακριβώς μπροστά από την σκανδάλη, καθώς και από έναν σιγαστήρα.

Γενικά, το Mk23 είναι ένα ικανό πιστόλι, του οποίο ο τρόπος χρήσης είναι παρόμοιος με του Colt. M1911*. Έχει την δυνατοτητα πυροδότησης χιλιάδων σφαιρών, χωρίς να πάθει κάποια βλάβη η κάννη, ενώ παραμένει αξιόπιστο και στις πιο σκληρές συνθήκες. Ωστόσο, παρά την αξιοπιστία του και την ευκολία στην χρήση, το μεγάλο μέγεθος και βάρος του όπλου αυτού, έχει οδηγήσει σε αρνητικές κριτικές. Έτσι, η H&K σχεδίασε το USP, το οποίο έχει εξαλείψει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Mk23, ενώ διατηρεί τα θετικά του στοιχεία.

Το Mk23 υποβλήθηκε το 1991 σε έναν διαγωνισμό της US SOCOM OHWS (Offensive Handgun Weapon System) προκειμένου να βρεθεί ένα πιστόλι κατάλληλο για τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού. Λόγω της καλής φήμης που γρήγορα απέκτησε, καθώς και της μοναδικότητάς του, σύντομα απέκτησε την ανεπίση ονομασία «Pistol SOCOM».

Είδος σφαίρας: .45 ACP Χωρητικότητα γεμιστήρα: 10,12
Ταχύτητα σφαίρας: 259m/s Μήκος όπλου: 245mm
Σφαίρες ανά λεπτό: ???rds/min Μήκος κάννης: 150mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 25m Καθαρό βάρος: 1.2kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s