Colt. M1911

Το  Colt. M1911 ή απλά M1911 είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο επιτυχημένα πιστόλια του 20ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από τον γνωστό κατασκευή όπλων John Browning, ο οποίος σχεδίασε το M1911 με βάση το Model 1900, ένα άλλο μοντέλο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Το 1905, το Colt. M1911 ήταν ήδη έτοιμο για χρήση, οπότε το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα συμβόλαιο με την κυβέρνηση και τον στρατό, ώστε να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή και χρήση του. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες όπλων ήταν ιδιαίετρα σκληρός εκείνη την περίοδο, οπότε 1907 έγινε δοκιμές σε διάφορα μοντέλα για να αναδειχτεί το καλύτερο πιστόλι. Το Colt ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και πέρασε όλες τις δοκιμασίες. Τελικά, το 1911 τέθηκε σε υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα ημι-αυτόματο όπλο που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί τη σφαίρα .45 ACP, ιδιαίτερα δημοφιλής στα όπλα της Colt. Το όπλο δέχεται γεμιστήρα χωρητικότητας 7 σφαιρών που τοποθετείται στο εσωτερικό της λαβής. Όλοι οι διακόπτες του όπλου. όπως ο διακόπτης ασφαλείας, βρίσκονται στην αριστερή μεριά του όπλου, δυσκολεύοντας έτσι την χρήση του πιστολιού από αριστερόχειρες. Μετά την αρχική κυκλοφορία του M1911, κατασκευάστηκαν αρκετά μοντέλα, τα οποία διέθεταν έναν ακόμη μηχανισμό ασφαλείας, πέρα από τον διακόπτη, δηλαδή δεν ήταν δυνατή η χρήση του όπλου εαν δεν έχει τοποθετηθεί γεμιστήρας μέσα στην λαβή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις επόμενες δεκαετίες ελάχιστες αλλαγές έγιναν στον σχεδιαμσό του όπλου αυτού.

Εξωτερικά, το Colt. M1911 μοιάζει με ένα οποιοδήποτε πιστόλι. Αποτελείται κυρίως από σίδερο, ενώ οι μηχανισμοί λειτουργίας, καθώς και η κάννη καλύπτονται από ένα εννιαίο κομμάτι μετάλλου. Η λαβή σχηματίζει αμβλεία γωνία με το κύριο μέρος του όπλου για βολικότερο κάλυμμα και καλύπτεται από καουτσούκ, ενώ αρκετά μοντέλα έχουν ξύλινη λαβή. Είναι ένα σχετικά βαρύ πιστόλι, αφού το βάρος του ξεπερνά το ένα κιλό (1.14kg).

Το Colt. M1911 χρησιμοποιείται συνήθως με τα δύο χέρια για πιο σταθερό κράτημα και για μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στον χρήστη. Ωστόσο, με κατάλληλη εκπαίδευση, είναι δυνατή η χρήση του και με το ένα μόνο χέρι. Η σχετικά ευκολία στην χρήση, καθώς και οι ικανότητές του το κατέστησαν ως το βασικό δευτερεύον όπλο του στρατού των ΗΠΑ από το 1991 μέχρι και το 1992. Έχει χρησιμοποιηθεί και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και ως ένα βαθμό από τις Βρετανικές δυνάμεις, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στον Πόλεμο του Βιετνάμ και στον Πόλεμο της Κορέας.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή κατά την διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, υπέστη ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στον μηχανισμό λειτουργίας, γεγονός που οδήγησε το 1926 σε ένα νέο μοντέλο, το M1911A1. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για περίπου 70 χρόνια από τον Αμερικανικό στρατό.

Σε γενικές γραμμές, το Colt. M1911 είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα πιστόλια της εταιρείας Colt. Παρά τις ατέλειές του, είναι χωρίς αμφιβολία ένα ικανό και ανθεκτικό πιστόλι, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στο πεδίο της μάχης πολλές φορές. Σήμερα, είναι πια ένα πολύτιμο συλλεκτικό κομμάτι.

Είδος σφαίρας: .45 ACP Χωρητικότητα γεμιστήρα: 7
Ταχύτητα σφαίρας: 253m/s Μήκος όπλου: 210mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 35rds/min Μήκος κάννης: 127mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 50m Καθαρό βάρος: 1.14kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s