Luger P08

Το Luger P08 (ή Pistole 1928 ή P’08) ήταν ένα από τα πιο διάσημα γερμανικά πιστόλια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η προέλευση του όπλου είναι πολύ πιο παλιά. Στην πραγματικότητα, το όπλο κατασκευάστηκε πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Hugo Borchardt. Πολύ αργότερα, ο σχεδιασμός του όπλου βελτιώθηκε από τον Geroge Luger και έτσι η ονομασία Luger ταυτίστηκε με αυτό το πιστόλι.

Το αρχικό μοντέλο σχεδιάστηκε για να πυροδοτεί την σφαίρα των 7.65mm και είχε εγκριθεί από τον ελβετικό στρατό ήδη από το 1900. Η πιο αναγνωρισμένη έκδοση του Luger, το Pistole 1928 μπήκε σε παραγωγή το 1908.

Παρά τους περιορισμούς που είχαν δεσμευτεί απο την Συνθήκη των Βερσαλλιών όσον αφορά την ήττα της Γερμανίας, η παραγωγή του P08 συνεχίστηκε, είτε μέσα στην Γερμανία, είτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή τη φορά σχεδιασμένο για να πυροδοτεί την σφαίρα 9mm Parabellum. Ακόμη και στην Βρετανία κατασκευάστηκαν πολλά P08 από την  εταιρεία Vickers-Armstrong με εξαρτήματα που παρέχονταν από την Γερμανία.

Το P08 αποδείχτηκε να είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και ανθεκτικό πιστόλι, παρά την πολυπλοκότητα του μηχανισμού κλειδώματος. Το γεγονός αυτό, όμως, δείχνει ότι η μαζική παραγωγή του όπλου αυτού ήταν τρομερά δύσκολη, ειδικά κατά την διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, είχε εξαιρετικό σύστημα πυροδότησης.

Η παραγωγή του Luger συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δηλαδή ο διάδοχος του, το Walther P38*, έκανε την εμφάνισή του. Η επίσημη παραγωγή του P08 κράτησε μέχρι το 1942. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί περίπου 2 εκατομμύρια πιστόλια, συμπεριλαμβάνοντας διάφορες παραλλαγές του.

Είδος σφαίρας: 7.65mm/9×19mm Parabellum Χωρητικότητα γεμιστήρα: 8
Ταχύτητα σφαίρας: 375m/s Μήκος όπλου: 222mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 20rds/min Μήκος κάννης: 98mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 50m Καθαρό βάρος: 0.87kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s