FN Five-Seven

Το FN Five-Seven ή Five-seveN είναι ένα πιστόλι της εταιρείας Fabrique Nationale. Ο σχεδιασμός του έγινε επηρεάστηκε σημαντικά από το οπλοπολυβόλο P90* και σε αυτό οφείλονται διάφορες ομοιότητές τους. Το Five-Seven κυκλοφόρησε το 2000, αλλά μέχρι το 2004 επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί μόνο από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και όχι από απλούς πολίτες για αυτοάμυνα.

Πρόκειται για ένα ημι-αυτόματο πιστόλι, το οποίο σχεδιάστηκε, όπως και το P90, για να χρησιμοποιεί τη σφαίρα 5.7x28mm, λόγω αίτησης του NATO για να αντικατασταθούν τα όπλα που χρησιμοποιούν τη σφαίρα 9x19mm Parabellum. Πρόκειται για μια σφαίρα με μικρότερο βάρος που προκαλεί ελάχιστη ανάκρουση και αυξάνει την ακρίβεια του όπλου. Ωστόσο, η 5.7x28mm είναι αρκετά πιο μεγάλη σε μήκος από άλλες σφαιρε΄ς πιστολιών, γεγονός που απαιτεί ασυνήθιστα μεγάλο γεμιστήρα και χειρολαβή, χωρίς όμως, να γίνεται το όπλο δύσχρηστο.FN Five-Seven Το Five-Seven δέχεται γεμιστήρα χωρητικότητας 10, 20 ή ακόμη και 30 σφαιρών που τοποθετείται στην λαβή του πιστολιού. Ο γεμιστήρας των 10 σφαιρών χρησιμοποιείται συνήθως σε χώρες που δεν επιτρέπεται η κατωχή γεμιστήρα μεγάλης χωρητικότητας από πολίτες, ενώ ο γεμιστήρας των 30 σφαιρών προεξέχει από την λαβή του όπλου. Το Five-Seven έχει δύο ακόμη κοινά στοιχεία με το P90: Επιτρέπει αμφιδέξια χρήση, ενώ μεγάλο μέρος του αποτελείται από πολυμερές, μειώνοντας έτσι το συνολικό βάρος του όπλου, ενώ παράλληλα είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό όπλο. Ακόμη, το Five-Seven διαθέτει στο κάτω μέρος και ακριβώς μπροστά από την σκανδάλη μια «ράγα» Picatinny για την τοποθέτηση εξαρτημάτων και αξεσουάρ, διακόπτη που δεν επιτρέπει την ενεργοποίηση του μηχανισμού πυροδότησης χωρίς να έχει τοποθετηθεί γεμιστήρας στο όπλο, καθώς και τραχιά, εργονομική λαβή.

Το αρχικό μοντέλο της σειράς, το Five-Seven έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1998, αλλά τέθηκε σε υπηρεσία το 2000. Η κυκλοφορία του έχει πια σταματήσει. Η επόμενη έκδοση είναι το Five-Seven Tactical, το οποίο έχει ελάχιστες διαφορές από το αρχικό, η σημαντικότερη απο τις οποίες είναι η αλλαγή της σκανδάλης, η οποία απαιτούσε μικρότερη δύναμη. Η κυκλοφορία του σταμάτησε επίσης, λόγω ενός άλου μοντέλου, του Five-Seven IOM, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2004 και επιτράπηκε η χρήση του από πολίτες. Διαθέτει μία «ράγα» Picatinny, καθώς και διακόπτη ασφαλείας. Σύντομα, το αντικατέστησε το Five-Seven USG, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το IOM, αλλά έγιναν ορισμένες αλλαγές στον σχεδιασμό. Είναι μαύρο και οι διακόπτες έχουν γκρι ή μαύρο χρώμα. Το Five-Seven ODG (Olive Drab Green) είναι το ίδιο το USG, απλά σε διαφορετικό χρώμα (χακί), ενώ το Five-Seven FDE (Flat Dark Earth) σε καφέ. Το πρώτο δεν κυκλοφορεί πια σε αντίθεση με το δεύτερο. Τέλος, το Five-Seven Μk2 ανακοινώθηκε το 2013. Έχουν γίνει ορισμένς ορισμένες αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά σε γενικές γραμμές είναι παρόμοιο τόσοσ τον τρόπο λειτουργίας όσο και στην εμφάνιση με το USG.

Το Five-Seven είναι ένα ικανό και αξιόπιστο πιστόλι. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά του και την ευκολία στην χρήση, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είδος σφαίρας: 5.7x28mm Χωρητικότητα γεμιστήρα: 10,20,30
Ταχύτητα σφαίρας: 650m/s Μήκος όπλου: 208mm
Σφαίρες ανά λεπτό: ???rds/min Μήκος κάννης: 122mm
Ωφέμιλη εμβέλεια: 50m Καθαρό βάρος: 0.62kg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s