Πυροβόλα Όπλα

Ορισμός

Τα πυροβόλα όπλα ανήκουν σε μια πολυπληθή κατηγορία όπλων, τα οποία έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων με μεγάλη ταχύτητα, η οποία, συχνά ξεπερνά την ταχύτητα του ήχου, μέσω ενός σωλήνα γνωστό ως κάννη.

Κατηγορίες

Τα πυροβόλα όπλα χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες, οι οποίες έιναι οι εξής:

 • Πιστόλια: Πιστόλι είναι ένα όπλο, το οποίο σχεδιάστηκε για να το κρατά και να το χρησιμοποιεί κανείς με το ένα χέρι, ενώ το δεύτερο χέρι στηρίζει (προαιρετικά) το πρώτο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα πιστόλια από όλα τα άλλα είδη όπλων.
 • Πολυβόλα: Πολυβόλο είναι ένα πλήρως αυτόματο όπλο, που είτε είναι φορητό είτε τοποθετείται στο έδαφος η σε κάποιο όχημα. Είναι σχεδιασμένο ώστε να πυροδοτεί σφαίρες σε γρήγορη διαδοχή από μια «ζώνη» ή ειδικούς γεμιστήρες μεγάλης χωρητικοτητας.
 • Στρατιωτικά φορητά όπλα: Όλα τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μια πολυπληθή κατηγορία που περιλαμβάνει όπλα διαφορετικών ειδών. Ωστόσο, όπλα από τις υπόλοιπες κατηγορίες που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον στρατό δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
 • Όπλα πυροβολικού: Τα όπλα πυροβολικού διακρίνονται για το μεγάλο βάρος και διαμέτρημα τους, ώστε να απαιτείται ειδικό μέσο για την μεταφορά τους και την δυνατότητα πυροδότησης εκρηκτικού βλήματος ή ρουκέτας. Εδώ ανήκουν οι όλμοι, τα ρουκετοβόλα, τα συστήματα που χρησιμοποιούν κατευθυνόμενα βλήμματα, κ.ά.
 • Κυνηγετικά όπλα: Πρόκειται για μια κατηγορία που περιλαμβάνει ποικίλα όπλα. Όπως δηλώνει και η ονομασία, αυτό που τα συνδέει είναι ο τρόπος χρήσης τους, δηλαδή χρησιμοποιούνται για το κυνήγι ζώων και πτηνών. Εκτοξεύουν σκάγια και όχι σφαίρες.

Επιπλέον, με βάση τον μηχανισμό πυροδότησης και αποβολής του βλήματος από το όπλο, μπορούμε να κατατάξουμε τα πυροβόλα όπλα σε τέσσερεις κατηγορίες:

 • Όπλα μονής ριπής: Όπως υποδηλώνει και το όνομα, όπλα μονής ριπής είναι τα πυροβόλα όπλα, τα οποία δεν έχουν γεμιστήρα και η μέγιστη χωρητικότητα σε σφαίρες/φυσίγγια οποιαδήποτε στιγμή είναι η μία/το ένα. Μόλις πυροδοτηθεί το βλήμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο κάλυκας από το όπλο και να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση ένα καινούργιο, πριν  ξαναγίνει δυνατή η χρήση του όπλου.
 • Ημιαυτόματα όπλα: Ημιαυτόματα όπλα είναι τα όπλα τα οποία πυροδοτούν την σφαίρα/το φυσσίγι που βρίσκεται στον θάλαμο, αποβάλλουν τον κάλυκα και τοποθετούν ένα καινούργιο, εαν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο στον γεμιστήρα, μέσα στον θάλαμο. Όλη αυτή η διαδικασία εκτελείται με ένα μόνο πάτημα της σκανδάλης.
 • Αυτόματα όπλα: Αυτόματα όπλα είναι τα πυροβόλα όπλα τα οποία πυροδοτούν την σφαίρα/το φυσσίγι, και την/το αντικαθιστούν με ένα καινούργιο, το οποίο θα πυροδοτηθεί εαν η σκανδάλη είναι ακόμη πατημένη. Συνεπώς, ένα αυτόματο όπλο πυροδοτεί σφαίρες/φυσίγγια όσο η σκανδάλη ειναι πατημένη και υπάρχουν διαθέσιμες σφαίρες (ή φυσίγγια) στον γεμιστήρα.
 • Όπλα τριπλής ριπής: Όπλα τριπλής ριπής είναι συνήθως τα στρατιωτικά φορητά όπλα. Λειτουργούν παρόμοια με τα ημι-αυτόματα όπλα με μια σημαντική διαφορά: Το πάτημα της σκανδάλης προκαλεί την πυροδότηση τριών σφαιρών αντί για μίας.

Συχνά ένα όπλο διαθέτει ειδικό διακόπτη που επιτρέπει την αλλαγή του συστήματος πυροδότησης. Πολλά στρατιωτικά φορητά όπλα μπορούν να λειτουργήσουν ως ημι-αυτόματα, πλήρως αυτόματα ή και τριπλής ριπής με την ρύθμιση απλώς αυτού του διακόπτη.

Στρατιωτικά Φορητά Όπλα

Τα στρατιωτικά φορητά όπλα περιλαμβάνουν πολλά όπλα με λίγες ομοιότητες. Έτσι, λοιπόν με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν μερικά μεταξύ τους μπορούμε να τα κατατάξουμε στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Οπλοπολυβόλο: Είναι ένα πλήρως αυτόματο όπλο, επηρεασμένο από το σύστημα γρήγορης πυροδότησης σφαιρών των πολυβόλων. Ωστόσο, είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με τα πολυβόλα και πυροδοτεί σφαίρες πιστολιών.
 • Όπλο εφόδου: Είναι το κύριο όπλο των σύγχρονων στρατιωτικών δυνάμεων. Πυροδοτεί σφαίρες ισχυρότερες από αυτές των πιστολιών. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των πιο σύγχρονων όπλων εφόδου είναι η δυνατότητα αλλαγής από το πλήρως-αυτόματο σύστημα σε ημι-αυτόματο και το αντίστροφο.
 • Τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή: Είναι ένα ειδικό όπλο υψηλής ακρίβειας με την δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων σε μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με άλλα πυροβόλα όπλα και συχνά έχει προσκολλημένο ειδικό στόχαστρο για την διευκόλυνση του σημαδεύματος.
 • Καραμπίνα: Πρόκεται για ένα όπλο που χρησιμοποιεί την ενέργεια ενός φυσιγγιού για να εκτοξεύσει πολυάριθμα μικρά σφαιρίδια, τα σκάγια. Υπάρχουν καραμπίνες με ποικίλα μεγέθη, σχήματα και μηχανισμούς, καθώς και πολλά είδη σκαγιών. Δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα κυνηγετικά όπλα.

Πυρομαχικά

Τα πυρομαχικά είναι ο λόγος που τα πυροβόλα όπλα είναι θανατηφόρα. Οι σφαίρες χρησιμοποιούνται από τα πιστόλια, τα πολυβόλα και τα περισσότερα στρατιωτικά φορητά όπλα. Τα φυσίγγια χρησιμοποιούνται από τα κυνηγετικά όπλα και τις καραμπίνες. Οι πύραυλοι (ή ρουκέτες) χρησιμοποιούνται από τα όπλα πυροβολικού. Παρακάτω βρίσκονται οι περιγραφές τους:

 • Φυσίγγια: Ένα φυσίγγι αποτελείται από τα σκάγια, το προωθητικό όπως για παράδειγμα η πυρίτιδα, το βύσμα που βρίσκεται ανάμεσα στα σκάγια και την πυρίτιδα που μετά την καύση της πυρίτιδας ωθεί τα σκάγια προς τα έξω, το χείλος που δίνει την δυνατότητα εύκολης αφαίρεσης του φυσιγγιού από το όπλο και το καψούλι που βρίσκεται στην άκρη του φυσιγγιού και πυροδοτεί την πυρίτιδα, θέτοντας όλο το σύστημα σε εφαρμογή. Όλα τα παραπάνω περιβάλλονται από τον κάλυκα που είναι πλαστικός.
 • Σφαίρες: Η σφαίρα αποτελείται από: το σφαιρίδιο, δηλαδή το βλήμα που εκτοξεύεται, την πυρίτιδα ή κάποια άλλη εκρηκτική ύλη, το χείλος που είναι παρόμοιο με αυτό των φυσιγγιών και το καψούλι, το οποίο βρίσκεται στην άκρη της σφαίρας. Όλα αυτά περιβάλλονται από ένα μεταλλικό κάλυκα. Ο κάλυκας συνήθως φτιάχνεται από ορείχαλκο ή ατσάλι. Οι σφαίρες έχουν μικρότερη διάμετρο και μεγαλύτερο μήκος από τα φυσίγγια.
 • Πύραυλοι: Ένας πύραυλος αποτελείται από το καψούλι, το προωθητικό, το βλήμα και τον πυροσωλήνα, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του εκρηκτικού μηχανισμού και προκαλεί την ενεργοποίηση του όταν πληρούνται οι συνθήκες ενεργοποίησης του. Ο πυροσωλήνας ενεργοποιείται με τρεις τρόπους: ύστερα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την εκτόξευση του πυραύλου, από την επαφή με ένα σώμα ή μια επιφάνεια ή αν βρεθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον στόχο.
Advertisements