Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος

Ο Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος αποτελεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ του Κόκκινου Στρατού που υποστήριζε τον κομμουνισμό και του Λευκού Στρατού που ήταν ενάντια των ιδεών της άλλης παράταξης. Ξεκίνησε το 1918, δηλαδή σχεδόν στο τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και τελείωσε το 1921 με την νίκη του Κόκκινου Στρατού και την δημιουργία της ΕΣΣΔ.

Ιστορικό Υπόβαθρο

Το 1917 έγινε η Φεβρουαριανή Επανάσταση που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Τσάρου Νικολάου Ρομανόφ και δημουργήθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση. Ένα έτος αργότερα, αυτός και η υπόλοιπη τσαρική οικογένεια εκτελέστηκαν.  Αργότερα το 1917 έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση, κατά την οποία οι Μπολσεβίκοι, υποστηρικτές του Μαρξιστικού Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Λένιν και του Λέων Τρόσκι ανέτρεψαν την προσωρινή κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνη την περίοδο ο ρωσικός αυτοκρατορικός στρατός είχε αποδιοργανωθεί τελείως και η Κόκκινη Φρουρά, στην οποία είχαν καταταγεί εθελοντές, ήταν η κύρια στρατιωτική δύναμη των Μπολσεβίκων. Τον Ιανουάριο του 1918, ο Τρόσκι αναδιοργάνωσε την Φρουρά και δημιούργησε τον Κόκκινο Στρατό, μια καλύτερα οργανωμένη στρατιωκή μονάδα που αποτελείται από εργάτες και αγρότες μαζί με ορισμένους κομισάριους σε κάθε μονάδα. Λόγω όμως του μικρού αριθμού στρατιωτών, τον Ιούνιο του 1918 ξεκίνησε η υποχρεωτική στράτευση αγροτών. Στην έναρξη του Ρωσικού Εμφύλιου Πολέμου, τα τρία τέταρτα του Κόκκινου στρατού αποτελούνταν από πρώην αξιωματικούς του Τσάρου.

Η αντίσταση στην Κόκκινη Φρουρά άρχισε από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την μπολσεβίκικη επανάσταση. Οι αντι-μπολσεβίκοι, οι οποίοι ήταν οι ιδιοκτήτες, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι συντηρητικοί, οι πολίτες της μεσαίας τάξης, οι αντιδραστικοί και οι φιλο-μοναρχικοί ένωσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και σχημάτισαν τον Λευκό Στρατό. Επιπλεόν, ο Λευκός Στρατός είχε κατα την διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου την στήριξη άλλων χωρών, κυρίως της Ευρώπης, διότι είχαν απογοητευτεί με την απόσυρση της Ρωσίας από τον Πόλεμο (1ος Παγκόσμιος) και γιατί ανησυχούσαν ότι οι Μπολσεβίκοι δεν θα αναλάμβαναν καμία ευθύνη για το χρέος της Ρωσίας. Βέβαια, ένας ακόμη λόγος που ήταν με το μέρος του Λευκού Στρατού είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα κράτη της ευρώπης δεν επιθυμούσαν την εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών προς τη Δύση.

Πόλεμος

Η έναρξη αυτού του πολέμου έγινε με την Οκτωβριανή Επανάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας οι Μπολσεβίκοι και η Κόκκινη Φρουρά κατέλαβαν την Πετρούπολη και διακύρηξαν τα Σοβιέτ, δηλαδή τα εργατικά συμβούλια, ως νέα κυβέρνηση της Ρωσίας (Ιανουάριος του 1918). Ωστόσο, ήδη από το 1917, οι Μπολσεβίκοι και η Κόκκινη Φρουρά βρήκαν αντίσταση. Οι Κοζάκοι του Ντον και του Κουμπάν είχαν δηλώσει πίστη στην Προσωρινή Κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί στο τέλος της Φεβρουαριανής Επανάστασης, ενώ και οι ανώτεροι αξιωματικοί του Τσάρου αντιστάθηκαν στους Μπολσεβίκους.

Οι αρχικές συγκρούσεις μεταξύ του Κόκκινου και του Λευκού Στρατού ήταν μικρές σε κλίμακα και έγιναν σε πολλά μέρη της Ρωσίας. Βέβαια, ο Λευκός Στρατός είχε την υποστήριξη ξένων χωρών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το πρώτο έτος του πολέμου, ο Λευκός Στρατός σημείωσε πολλαπλές νίκες. Έτσι, λοιπόν, ο Τρόσκι αναδιοργάνωσε τον Κόκκινο Στρατό και αντεπιτέθηκε, σημειώνοντας σημαντικές νίκες κατά την διάρκεια του 1919 και προκαλόντας μεγάλη ζημιά στον Λευκό Στρατό. Ο Κόκκινος Στρατός καταφέρνει να καταλάβει το Όμσκ, το Κούρσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο.

Έπειτα, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στην Κριμαία, όπου μεγάλο μέρος του Λευκού Στρατού είχε συγκεντρωθεί. Ο Κόκκινος Στρατός επιτέθηκε στην Κριμαία, χωρίς επιτυχία. Την ίδια περίπου περίοδο (1920) ξεκινά πόλεμος μεταξύ της Πολωνίας και των Σοβιετικών. Όταν το επόμενο έτος τελείωσε ο πόλεμος αυτός με τους Σοβιετικούς νικητές, οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού στην Κριμαία δέχτηκε ενισχύσεις και νίκησε τον Λευκό Στρατό.

Λήξη του Πολέμου

Ο πόλεμος έληξε με την αντιμετώπιση κάθε αντίστασης στον Καύκασο, την Σιβηρία, την Κεντρική Ασία, την Εσθονία, την Λετονία, την Ουκρανία, την Βόρεια, Ανατολική και Νότια Ρωσία. Αποτέλεσμα του πολέμου ήταν η δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης με πρωτεύουσα την Μόσχα και το Μπολσεβίκικο κόμμα να έχει την εξουσία.

Συνέπειες

Ο Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος επηρέασε αρνητικά την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης. Το ρούβλι έχασε την αξία του, η παραγωγή μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η γεωργία και η κτηνοτροφία επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά. Ωστόσο, το 1922 διατυπώθηκε μια Νέα Οικονομική Πολιτική από τον Λένιν που επέτρεψε την αποκρατικοποίηση της γεωργίας και της βιομηχανίας. Τα επόμενα χρόνια η οικονομική κατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης βελτιώθηκε και η παραγωγή έφτασε τα προπολεμικά επίπεδα. Παρά τα άσχημα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, την δεκαετία του ’30 σημείωσε εκπληκτική οικονομική ανάπτυξη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s